Alle 11 Nadelen van Melk Drinken

melk

Dankzij de enorme PR van de zuivelindustrie is koemelk lang aangeprezen als de beste bron van calcium. Maar kijk voorbij deze claims en het is gemakkelijk te zien dat melk een lichaam kwaad kan doen. 

Als je dagelijks veel melk drinkt en kaas, yoghurt en ijs eet, staan je mogelijk ook een heleboel gezondheidsproblemen te wachten. Maar waarom is melk slecht voor jou en voor koeien? Hier zijn 12 nadelen van melk.

1. Cholesterol

koe-uiers

Een enkele portie melk kan wel 24mg hart verwoestend cholesterol bevatten. Daarentegen bevat geen enkel plantaardig voedingsmiddel ook maar enig cholesterol.

2. Gewichtstoename

Ondanks beweringen van de industrie bleek uit een studie van meer dan 12.000 kinderen dat hoe meer melk ze dronken, hoe meer gewicht ze aankwamen – en magere melk bleek zelfs tot meer gewichtstoename te leiden dan het drinken van volle melk. De studie vond ook dat het vervangen van frisdrank door melk niet tot gewichtsverlies leidde.

3. Antibiotica

Koeien worden vaak volgepompt met antibiotica om ze in leven te houden en melk te laten produceren in smerige omstandigheden op fabrieksboerderijen. We kunnen dit ongebreidelde overgebruik ervan danken aan de sterke toename van antibiotica-resistente bacteriën. Wanneer mensen door deze superbugs geïnfecteerd worden, zijn antibiotica in het beste geval minder werkzaam en in het slechtste geval machteloos.

4. Natrium

melk-drinken-man

Kaas kan tot 400mg natrium per ons bevatten. Varianten als halloumi, geïmporteerde blauwe, feta en Edammer kaas (en ook bewerkte kazen) zitten zo vol met natrium dat ze eigenlijk zouter zijn dan zeewater. Dit kan nadelig zijn voor je gezondheid.

5. Lactose-intolerantie

De lactose in koemelk kan voor mensen moeilijk te verteren zijn, met misselijkheid, krampen, winderigheid, opgeblazen gevoel en diarree tot gevolg. Moeilijkheden met de zuivelvertering kunnen zich later in het leven ontwikkelen en tot geleidelijk verergerende symptomen leiden.

6. Melkallergieën

kind-drinkt-melk

Een ander beestje dan lactose-intolerantie, melkallergieën kunnen potentieel sterke en gevaarlijke reacties veroorzaken (meestal bij jonge kinderen), zoals overgeven of anafylaxie.

7. Acne

In meerdere studies werd de consumptie van alle soorten zuivel-“producten” in verband gebracht met een verhoogde prevalentie en ernst van acne bij zowel jongens als meisjes.

8. Eierstokkanker

Een Zweedse studie toonde aan dat vrouwen die elke dag vier of meer porties zuivel-“producten” consumeerden, twee keer zoveel kans hadden op het ontwikkelen van serieuze eierstokkanker.

9. Gebroken botten

gebroken-botten-rontgenfoto

Ondanks de hype berooft koemelk onze botten eigenlijk van calcium. Dierlijke eiwitten produceren zuren als ze afgebroken worden, en calcium is een uitstekende zuur neutralisator, dus … je begrijpt waar dit heen gaat. Om de zuren te neutraliseren en weg te spoelen, moet ons lichaam het calcium gebruiken dat de melk bevat – en ook wat uit onze eigen voorraad. Dus elk glas melk dat we drinken lekt calcium uit onze botten. Daarom heeft medische studie na medische studie uitgewezen dat mensen die de meeste koemelk consumeren aanzienlijk meer botbreuken hebben dan mensen die weinig of geen melk drinken. En als je grote hoeveelheden kaas eet? Gooi er dan nog een flinke portie verzadigd vet, natrium en cholesterol bovenop.

10. Prostaatkanker

Melk en kaas zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontstaan van prostaatkanker. En zuivel vrije diëten? Het is aangetoond dat ze de voortgang ervan vertragen.

11. Verzadigd vet

melk-schuim

Een enkele portie volle melk kan meer dan 20 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verzadigd vet bevatten. Als je drie porties volle melk consumeert, zit je al aan 60 procent voor de dag – zelfs voordat je iets gegeten hebt. Kaas is nog erger.

Conclusie

Behalve mensen (en gezelschapsdieren die door mensen gevoed worden) drinkt geen enkele diersoort melk na de natuurlijke leeftijd waarop ze gespeend worden of drinkt de melk van een andere soort. Koemelk is geschikt voor de voedingsbehoeften van kalveren, die vier magen hebben en in enkele maanden honderden kilo’s aankomen – soms wegen ze meer dan 1.000 kilo voor ze 2 jaar oud zijn. Koemelk past niet bij de voedingsbehoeften van de mens, dus is het geen wonder dat het consumeren ervan en van afgeleide producten ons zoveel problemen bezorgt.

Het is tijd om de waarheid te aanvaarden: als ze je moeder niet is, is het ook je melk niet.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten