Afgekickt? Zo gaat het Natraject in z’n Werk

afgekickt-natraject

Verslaafd zijn is een zware last om te dragen. Het vergt veel wilskracht, motivatie en doorzettingsvermogen om af te kicken. Na de afkickperiode begint het pas. Het natraject is een belangrijke fase om ervoor te zorgen dat je niet terugvalt in je verslaving en kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de verslaving en je persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan individuele therapie, groepstherapie, nazorggesprekken en/of steungroepen. Maar wat gebeurt er eigenlijk na de afkickperiode? Hoe gaat het natraject in zijn werk? In dit artikel nemen we je mee in het proces van het natraject en wat je kunt verwachten.

Onderliggende oorzaken

koffie-met-vrienden-tafel-mok-praten

Een belangrijk onderdeel van het natraject is het aanpakken van de onderliggende oorzaken van de verslaving. Dit kan bijvoorbeeld trauma, stress of andere psychische problemen zijn. Het is daarom belangrijk dat je tijdens het natraject hulp krijgt bij het werken aan deze problemen. Dit kan door middel van verschillende therapieën, zoals cognitieve gedragstherapie of EMDR.

Herstellen en opbouwen

Daarnaast is het tijdens het natraject belangrijk om te werken aan het herstellen van relaties en het opbouwen van een nieuw sociaal netwerk. Verslaving kan vaak leiden tot het verwaarlozen van relaties en sociale contacten, dus het is belangrijk om tijdens het natraject hier aandacht aan te besteden. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan een steungroep of contact opnemen met oude vrienden of familieleden.

Veilige omgeving

Het kan ook nuttig zijn om na de afkickperiode deel te nemen aan een kliniek of sober living-huis. Dit biedt een veilige omgeving waarin je verder kunt werken aan je herstel. Het kan ook helpen om het risico op terugval te verminderen, aangezien er vaak toezicht en ondersteuning is in deze instellingen.

Geduld

vrouw-ontspannen

Tot slot is het belangrijk om geduld te hebben tijdens het natraject. Herstellen van een verslaving is een langdurig proces en het kan tijd kosten om je leven weer op de rails te krijgen. Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven die je nodig hebt om te herstellen en om steun te zoeken bij vrienden, familie of professionals.

Conclusie

Het natraject is een essentieel onderdeel van het proces van herstel van een verslaving. Het biedt de kans om te werken aan onderliggende problemen, relaties te herstellen en een nieuw sociaal netwerk op te bouwen. Het kan nuttig zijn om deel te nemen aan verschillende therapieën en instellingen om het herstelproces te ondersteunen. Voor een succesvol herstel is het van belang geduldig te zijn en jezelf de tijd te gunnen om te genezen. Onthoud dat je niet alleen bent en er altijd hulp beschikbaar is.

Bron: CACN Verslavingszorg

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten