15 Manieren om een Catfish te Herkennen

15-manieren-catfish-herkennen

Heel eenvoudig gezegd ben je gecatfished als je te maken hebt gehad met een echte persoon die online, via sociale media of datingsites, een valse persoonlijkheid heeft gecreëerd om relaties met andere mensen aan te knopen.

Sommige catfishing kan niet meer zijn dan een poging van een eenzame persoon om dingen te vinden die ze in het echte leven missen: romantiek, opwinding, een emotionele sensatie. Maar in plaats van open te zijn over wie ze zijn, verbergen ze zich achter een persona.

In deze gevallen eindigen hun slachtoffers – de nietsvermoedende mensen met wie ze omgaan en die ze bedriegen – meestal met een gevoel van verraad, verlegenheid, of beroofd te zijn van talloze uren investeren in een valse relatie.

In dit artikel bespreken we 15 waarschuwingssignalen die je achterdochtig moeten maken.

1. Ze zien er belachelijk goed uit

Als de foto’s echt professioneel en geënsceneerd lijken, is dat een rode vlag.

Niet om te zeggen dat je een aantrekkelijk iemand niet waard bent, natuurlijk – maar als de foto’s die je toegestuurd krijgt van model kwaliteit lijken, is de kans groot dat ze van iemand anders gestolen zijn.

2. Je ziet ze met niemand omgaan

lachende-werknemers

Plaatsen ze wel eens foto’s met vrienden of familie? Als je dat soort interacties nooit ziet, moet je op je hoede zijn.

Het merkteken van een relatie die legitiem is, is dat je partner bereid moet zijn je voor te stellen aan zijn of haar familie of vrienden. Dus als de online partner niet bereid is dat te doen, is dat een rode vlag.

3. Ze weigeren met je te videochatten.

Niet elk excuus is een goed excuus. Er is een reden waarom de presentatoren in “Catfish” altijd tegen mensen die twijfelen zeggen dat ze “Skype it out” moeten zeggen – de weigering van je online vriend om met je te videochatten is een van de grootste en meest veelzeggende tekenen dat je gecatfished wordt.

Zeker, ze kunnen een goed excuus hebben, maar als jullie al maanden met elkaar praten en ze nemen je FaceTime of Skype gesprekken niet op, dan moet je wantrouwig zijn.

4. Correcte grammatica ontbreekt

Als ze beweren uit een Engels sprekend land te komen maar er zijn aanwijzingen dat ze de taal weinig machtig zijn, wees dan niet bang om meer vragen te stellen. Als het erop lijkt dat je ze doorhebt, zal een catfish gewoonlijk de communicatie beëindigen en iemand anders zoeken om op te lichten.

5. Ze kunnen je nooit een selfie sturen op het moment zelf

betere-selfies-nemen-tisp-camera-telefoon

Vraag of ze met iets specifieks willen poseren, zoals je naam op een stuk papier of een appel.
Als je in iemand geïnteresseerd bent, wil je waarschijnlijk dat ze alleen foto’s van je zien, tenzij je er op je best uitziet, maar op een gegeven moment ben je waarschijnlijk wel genoeg op je gemak dat je ze vrijuit een selfie kunt sturen. Als dat niet wederkerig gebeurt, moet je je beslist afvragen waarom.

6. Ze zullen niet met je willen bellen

Dit kan een groot teken zijn dat de persoon met wie je praat niet echt is wie ze zeggen dat ze zijn. Als ze anders klinken dan op video’s die ze gestuurd hebben, zullen ze niet willen dat je hun stem hoort, want dan zijn ze betrapt.

Of, de persoon met wie je spreekt kan iemand zijn die je kent- en je zou zijn stem kunnen herkennen.

7. Niet persoonlijk kunnen afspreken

Ze hebben altijd een reden om je te laten zitten.

Voor de meeste mensen is het einddoel van iemand online ontmoeten uiteindelijk een ontmoeting in levende lijve, maar als je nieuwe romance niet die kant op gaat, moet je beslist willen weten waarom.

En als de reden vol drama zit, kan dat een teken op zich zijn. Dramatische of vaak voorkomende ziektegevallen of auto-ongelukken – dingen die onmiddellijk je sympathie zouden opwekken. Dit is een tactiek die gebruikt wordt om je af te leiden van het feit dat ze niet kunnen afspreken.

8. De relatie vordert snel

De meeste catfishing verhalen die je leest zullen onthullen hoe sterk en snel een persoon op zijn potentiële slachtoffers afkomt. Als de persoon binnen de eerste paar uitwisselingen de relatie in een snel tempo vooruit lijkt te duwen zonder je zelfs maar ontmoet te hebben, heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een catfish.

9. Ze vragen je om geld

online-geld-verdienen-casino

Ze gebruiken je misschien voor geld. Veel catfishers hebben een ander doel dan het vormen van banden met mensen. In feite zijn veel van hen op zoek naar iemand om hen geld te sturen. Als de persoon met wie je online praat je om geld vraagt en je hebt elkaar nog niet eens persoonlijk ontmoet, is dit een groot teken dat ze je gebruiken.

Tip: Geef nooit grote of herhaalde sommen geld aan een persoon online die je nog nooit in levende lijve ontmoet hebt en waarmee je geen geschiedenis hebt. Geef ook nooit je bankgegevens!!!

10. Mensen in je omgeving hebben twijfels

De mensen van wie je het meest houdt in je leven zijn waarschijnlijk op zoek naar je beste belangen, dus als ze niet helemaal verkocht lijken aan iemand met wie je praat, dan is daar waarschijnlijk een reden voor. Als je voor iemand valt, kan je oordeel vertroebeld raken door je gevoelens. Maar als mensen die je vertrouwt (en die helder zien) denken dat er iets aan de hand is, moet jij ook achterdochtig zijn.

11. Hun foto’s zijn vindbaar in Google onder een ander profiel

Sleep de foto’s die je van de persoon in kwestie hebt in Google search images. Je kunt in google een afbeelding uploaden en google gaat dan zoeken waar deze afbeelding nog meer staat. Zo kun je erachter komen of er nog andere mensen zijn die deze foto’s gebruiken. Misschien wel het echte profiel.

Ga je gang en sleep de beelden die ze je gestuurd hebben in de zoekfunctie en kijk of ze ergens anders op het internet opduiken. Als dat zo is, kan dat al het bewijs zijn dat je nodig hebt dat de persoon in kwestie in feite een catfish is.

12. Je gevoel zegt je dat je gecatfished wordt

jongen-verdrietig-negatief

Op je gevoel vertrouwen is handig in allerlei netelige situaties, ook in deze. Als je het gevoel krijgt dat er iets niet klopt, ben je waarschijnlijk iets op het spoor.

Als er ook maar een deel van je dat onderbuikgevoel heeft dat er iets vreemds is – dan is dat zo. Probeer op je intuïtie te vertrouwen. Veel mensen negeren dat graag.

13. Ze lijken te mooi om waar te zijn

Je kent het oude gezegde: als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Ziet elke foto er perfect gemodelleerd en onberispelijk uit? Zijn hun interesses breed genoeg om met bijna iedereen overeen te komen? Beschouw deze als waarschuwingssignalen en ga voorzichtig te werk – ze kunnen een catfish zijn.

14. Hun “baan” stuurt ze de wereld rond

Niet iedereen die reist voor de kost is een oplichter, maar als de persoon die je online ontmoette een “baan” heeft waardoor hij vaak reist, maak dan een mentale notitie. Dit kan voor hen een excuus zijn om nooit beschikbaar te zijn voor communicatie waarbij ze hun gezicht zouden moeten laten zien, en vaak wordt er geld gevraagd door hen die beweren vast te zitten in een vreemd land.

15. Ze hebben uitgebreide verhalen

Of ze nu je medelijden of je geld proberen te winnen, catfishers weten hoe ze aan emotionele snaren moeten trekken. Verhalen over jeugdtrauma’s die ze al vroeg met een vreemde delen moeten erop wijzen dat ze proberen snel een emotionele band te scheppen. Op dezelfde manier hebben catfishers meestal grootse verklaringen waarom ze nog niet weer kunnen Skypen, of zelfs waarom ze een geldelijke noodoverschrijving nodig hebben. Pas op voor iemand met deze gewoonte online.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten